LenovoPočítačeSprávyVideáVýrobcovia

Lenovo ukázalo koncept notebooku s priehľadným displejom

Čínske Lenovo na veľtrhu MWC v Barcelone ukázalo koncept notebooku, ktorý mal priehľadný displej. Blíži sa sci-fi realite?

Ešte pred niekoľkými rokmi by bol priehľadný displej v notebooku alebo inom zariadení iba záležitosťou lepších sci-fi filmov. Dnes sa však ukazujú už prvé koncepty zariadení, ktoré takéto displeje majú. Stane sa však priehľadný displej aj realitou?

Notebook s priehľadným displejom má aj svoje meno. Ide o Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop. Netreba však zabúdať, že stále ide len o koncept notebooku. Zariadenie sa teda nikdy nemusí objaviť na pultoch predajní.

Displej v notebooku ThinkBook Transparent Display Laptop je vyrobený technológiou MicroLED. Nejde o úplne priehľadný displej. Ten je priehľadný len na 55% pokiaľ notebook zobrazuje čiernu farbu alebo sú jednotlivé pixely úplne vypnute.

Ako však stúpa podsvietenie, tak klesá priehľadnosť až sa pri podsvietené na maxime na úrovni 1000 nitov stratí úplne. Nič bližšie ku konceptu Lenovo neprezradilo. Ešte iba to, že ide o 17,3 palcový zobrazovací panel.

Otázkou je, či sa zariadenie vôbec niekedy dostane do predaja. Výrobné náklady rozhodne nebudú najnižšie a ešte je tu stránky praktickosti priehľadného displeja. Vo svete sci-fi ide o pekný efekt s priehľadným displejom. V reálnom svete sa však zrejme masívneho rozšírenia priehľadných displejov v horizonte niekoľkých rokov asi nedočkáme. Na druhú stranu aj tablety boli pred pár rokmi iba v sci-fi filmoch, dnes sú bežnou súčasťou našich životov.

Milan Šedivý

Technológiám som sa začal venovať už takmer pred dvadsiatimi rokmi. Smartfóny, tablety, počítače sú mojím svetom. Po desiatich rokoch som sa v roku 2024 rozhodol oživiť portál TechArena.sk. Dôvody som mal dva – iné slovenské technologické weby sa stali technologickým bulvárom a takmer všade po vás chcú predplatné alebo vás otravuje záplava reklamy. V tom je však TechArena.sk iná. Reklamy je minimum a predplatné nemáme ani ho neplánujeme zaviesť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button