BiznisInternetSociálne sieteSprávy
Dôležitý

Musk si nechá zaplatiť za registráciu na sieti X

Elon Musk oznámil ďalší ambiciózny plán a tým je spoplatnenie siete X. Registrácia už nebude zadarmo a má riešiť bizarný problém.

Sociálna sieť X trpí mnohými neduhmi od jej prevzatia Elonom Muskom. Niektorým sme sa nedávno venovali v článku o premenovaní sociálnej siete. Meno X prišlo z čista jasna a Musk vtedy zrejme nemal jasný plán a ani víziu budúceho fungovania sociálnej siete.

Teraz musia vývojári siete X riešiť to ako zahladiť stopy po sociálnej sieti Twitter, predchodcovi siete X. Okrem toho má však sieť X aj mnohé ďalšie problémy a jedným z nich je zahltenie siete spam botmi. Tú sa teraz Musk chystá vyriešiť práve spoplatnením.

Zaplať alebo čakaj

V kóde siete X je teraz jedna novinka, ktorá naznačuje možné plány Elona Muska. Twitter a teraz X ponúkajú aj platené predplatné, ktoré pridáva ďalšie funkcie. Vďaka predplatnému zmizne časť otravnej reklamy a môžete napríklad písať dlhšie príspevky. Twitter dokonca spustil funkciu klasických dlhých článkov bez obmedzenia počtu znakov. Aj tá je však určená len pre predplatiteľov a musíte si platiť ten najvyšší balík predplatného.

Teraz však Elon Musk presadzuje ďalší nápad ako prísť na nejaké tie peniaze za nič. Musk plánuje spoplatniť samotnú registráciu na sociálnej sieti X. Ak si budete chcieť vytvoriť účet, tak si pripravte dve alebo tri eurá. Twitter stále umožní aj bezplatnú registráciu, ale budete iba sledovať. Príspevky budete môcť pridávať až po troch mesiacoch. Zaujímavý spôsob ako vytiahnuť peniaze z užívateľov. Musk však tvrdí, že spoplatnením rieši problém nekonečného množstva spam botov na sieti X.

Koniec spam botov? Nie

Musk totiž spoplatnenie zdôvodňuje zavedenie poplatku za registráciou snahou obmedziť vznik nových účtov spam botmi. Tí teraz zaplavujú sieť príspevkami a komentármi. Lenže zavedenie poplatku skôr odradí reálnych používateľov.

Po troch mesiacoch budú môcť pridávať príspevky aj tí užívatelia, ktorí si zvolili bezplatnú registráciu. Nie je najmenší problém vytvoriť naraz stovky účtov a počkať tri mesiace. A už vôbec nie je problémom zaplatiť malý poplatok za registráciu, aby mohol spam bot zaplavovať sieť X príspevkami hneď.

Veľký experiment

Od prevzatia siete X vyskúšal Musk niekoľko experimentov. Prvým bolo obnovenie problematických účtov. Druhým bolo prepustenie väčšiny zamestnancov vtedy ešte Twitteru. Vyústilo to do toho, že na sociálnej siete sa začal množiť spam a aj nenávistné prejavy.

Potom prišli rôzne formy spoplatnenia a obmedzenia prispievania na sieť X. Musk už na sieti X experimentoval s kadečím a užívatelia sa musia pripraviť aj na ďalšie experimenty. Musk musel za Twitter zaplatiť desiatky miliárd dolárov a tie teraz bude chcieť logicky naspäť. So sieťou X má veľké plány a chce z nej spraviť „univerzálnu“ službu na všetko a nie len sociálnu sieť X.

Zdroj
macrumors.com

Milan Šedivý

Technológiám som sa začal venovať už takmer pred dvadsiatimi rokmi. Smartfóny, tablety, počítače sú mojím svetom. Po desiatich rokoch som sa v roku 2024 rozhodol oživiť portál TechArena.sk. Dôvody som mal dva – iné slovenské technologické weby sa stali technologickým bulvárom a takmer všade po vás chcú predplatné alebo vás otravuje záplava reklamy. V tom je však TechArena.sk iná. Reklamy je minimum a predplatné nemáme ani ho neplánujeme zaviesť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články

Back to top button