InternetOperačné systémySociálne sieteSoftwareSprávy
Dôležitý

Bezpečnosť na internete: Hrozby a ochrana pred nimi

Dnes sa zameriame na kľúčové aspekty bezpečnosti na internete, popis potenciálnych hrozieb a odporúčania, ako sa proti nim ochrániť.

Internet je neoddeliteľnou súčasťou našich životov, poskytuje nespočetné množstvo príležitostí pre vzdelávanie, komunikáciu, zábavu a podnikanie. Dnes si už život bez internetu ani nevieme predstaviť. Správy, sociálne siete, maily a napríklad aj prístup do banky. To všetko využívame denne a denne sme tak cieľom útočníkov.

S rastúcim počtom používateľov internetu však narastá aj počet hrozieb, ktoré môžu ohroziť našu bezpečnosť, súkromie a dokonca naše peňaženky. Aby sme si mohli internet užívať bezpečne, je dôležité vedieť o potenciálnych rizikách a vedieť, ako sa pred nimi chrániť.

Nie je to jednoduché

Útočníci neustále zlepšujú spôsoby ako sa nám dostať do našich zariadení a hlavne do našich peňaženiek. Cieľom útočníkov sme každý deň, každé kliknutie na internete a každý prijatý mail sú hrozbou.

Mnoho užívateľov stále ignoruje aj úplne základné bezpečnostné opatrenia, ktoré vás môžu aspoň čiastočne ochrániť pred hrozbami internetu. Napríklad aktualizovaný operačný systém, prehliadač a všetky aplikácie nie je stále samozrejmosťou.

Ušetriť pár eur za antivírový program vás na konci dňa môže stáť v lepšom prípade desiatky, ale aj stovky eur. Aj napriek upozorňovaniu stále existuje množstvo lodí, ktorí podľahnú phishingovým hrozbám. Ako sa pred hrozbami internetu chrániť? Najprv musíte vedieť aké hrozby vás na internete čakajú a potom sa pozrieme aj na to ako pred nimi chrániť.

Hrozby internetu

Najprv sa pozrieme všeobecne na hrozby internetu, ktoré na vás číhajú pri bežnom používaní internetu. Postupne sa budeme jednotlivým hrozbám venovať detailnejšie. V nasledujúcich týždňoch sa teda detailne pozrieme na malvér, phishing aj ransomvér.

Pozrieme sa aj na príklady hrozieb internetu a budeme sa venovať aj ochrane pred týmito hrozbami. Dôležité je totiž odhaliť, kedy sa vám útočníci snažia podvrhnúť nelegitímnu stránku a obrať váš tak o peniaze. Rovnako dôležité je vedieť rozpoznať najčastejšie hrozby internetu a vyhnúť sa im.

Čomu sa budeme venovať?

Hrozby, ktoré na vás číhajú na internete môžeme rozdeliť do piatich základných skupín a postupne sa im budeme detailnejšie venovať v samostatných článkoch:

  1. Malvér a vírusy: Softvérové programy navrhnuté tak, aby škodili alebo zneužívali akýkoľvek počítačový systém (alebo mobilný systém). Tieto programy môžu kradnúť vaše dáta, spomaľovať alebo poškodiť váš počítač.
  2. Phishing: Podvodné pokusy, obvykle prostredníctvom mailu, telefónu alebo prostredníctvom webových stránok, ktoré sa snažia získať vaše citlivé informácie, ako sú heslá, čísla platobných kariet alebo bankové údaje.
  3. Ransomvér: Typ malvéru, ktorý šifruje súbory na počítači obete a vyžaduje výkupné za ich odblokovanie. Útočníci často žiadajú výkupné v kryptomenách, pretože je zložitejšie ich dohľadať ako peniaze poslané na konkrétny účet. Útočníci sa neštítia napadnúť aj nemocnice alebo ďalšiu citlivú infraštruktúru. Aj keď ide svojou podstatou iba o škodlivý software budeme sa mu venovať samostatne vzhľadom na jeho nebezpečnosť a škody, ktoré môže napáchať.
  4. Sociálne inžinierstvo: Metódy, ktoré zneužívajú ľudskú dôverčivosť a snažia sa presvedčiť jednotlivcov, aby odhalili citlivé informácie alebo vykonali škodlivé akcie ako napríklad, aby previedli peniaze alebo poskytli údaje ku platobným kartám prípadne iné bankové údaje. Podstatou je využiť údaje, ktoré o sebe zdieľame na sociálnych sieťach alebo sú verejne dostupné.
  5. Nežiaduci a škodlivý obsah: Od spamu a nevyžiadanej pošty až po obsah obsahujúci nenávistné prejavy a extrémizmus, internet môže obsahovať materiály, ktoré sú nepríjemné alebo priamo škodlivé. Vo svojej podstate nemusia znamenať, že prídete o peniaze avšak môžu spôsobiť celospoločenské škody.

Maj aktualizovaný systém

Internet je nebezpečným miestom, ale pri dodržiavaní niekoľkých základných pravidiel môže byť bezpečnejším miestom. Mnohé z nich sú pravidelne opakované, ale mnoho používateľov ich napriek tomu ignoruje.

Prvým a základným pravidlom, je aktualizácia. Pravidelne aktualizujte operačný systém, prehliadač a akýkoľvek iný nainštalovaný softvér. Tieto aktualizácie často obsahujú opravy bezpečnostných chýb.

Najmä v prípade bezpečnostných hrozieb je aktualizácia systému a aplikácii základnou ochranou. Bezpečnostné chyby v operačnom systéme, prehliadači alebo ďalších nainštalovaných aplikáciách môžu útočníci zneužiť na preniknutie do systému a získať tak citlivé osobné alebo napríklad bankové údaje.

Antivírus a firewall

Samotná aktualizácia operačného systému nemusí na ochranu stačiť. Najmä v prípade počítačov by ste mali myslieť aj na kvalitný antivírus. Používajte spoľahlivý antivírusový program a pravidelne ho aktualizujte.

Tu na cenu nikdy nepozerajte. Nesťahujte antivírus z pochybných zdrojov v snahe ušetriť pár eur. Namiesto toho investujte pár desiatok eur do kvalitného antivírového programu. Pre osobné použitie môžete často využiť výhodné balíky, ktoré ochránia hneď niekoľko zariadení pod jednou licenciou. Zabudnúť by ste nemali na antivírový program aj pre zriadenia s Androidom, pokiaľ máte povolenú inštaláciu aplikácií z neznámych zdrojov.

Firewall je základnou úrovňou ochrany pred nebezpečnými hrozbami internetu. Zapnite firewall na vašom počítači a sieti, aby ste zabránili neoprávnenému prístupu k vašim zariadeniam. Kvalitný firewall často obsahujú aj antivírové programy. Firewall by potom mal byť súčasťou aj sieťových zariadení, ktoré používate na pripojenie k internetu (router).

Bezpečné správanie online

Nie je to však len o zabezpečení vášho počítača a ďalších zariadení. Väčšinou sa útočníkom podarí dostať k vaším dátam pre banálne chyby, ktoré si možno ani nemusíte uvedomovať. Opäť ide o základné bezpečnostné pravidlá, ktoré sú pravidelne opakované. A opäť ich väčšina užívateľov ignoruje. Pritom ide o jednoduché zásady, ktoré chránia vaše zariadenie, vaše údaje a aj vašu peňaženku.

Používajte silné, jedinečné heslá pre každý účet a pravidelne ich meňte. Zvážte použitie správcu hesiel, aby ste si heslá nemuseli zapisovať alebo niekde len tak uchovávať. Väčšina prehliadačov vás upozorní na prelomené hesla pri využívaní webových služieb. Takéto heslá by ste mali hneď zmeniť. Nespoliehajte sa na to, že to vaše heslo nebude útočníkov zaujímať. Zaujíma ich každé heslo.

Neklikať

Kde je to možné, zapnite dvojfaktorovú autorizáciu (2FA), ktorá poskytuje ďalšiu vrstvu bezpečnosti. Pre prihlásenie alebo využívanie služieb tak budete musieť zadať kód zaslaný mailom, SMS alebo napríklad vygenerovaný prostredníctvom samostatnej aplikácie nainštalovanej vo vašom smartfóne.

Ďalším základným pravidlom je ostražitosť pri klikaní. Buďte opatrní pri klikaní na odkazy alebo otváraní príloh v mailoch, najmä ak sú od neznámych odosielateľov. Veľké mailové služby ako Gmail alebo Outlook kontrolujú prílohy na prítomnosť škodlivého softwaru. Neznamená to však, že odhalia všetky hrozby. Preto by ste mali mať nainštalovaný aj antivírový software.

Ochrana súkromia

Útočníci dnes využívajú aj ďalšie spôsoby ako sa dostať k vaším údajom. Buďte opatrní pri zdieľaní osobných informácií na sociálnych sieťach a iných platformách. Útočníci často sledujú vaše online aktivity a využívajú ich proti vám.

Nemusí ísť pritom len o online hrozby. Ak napríklad na sociálnych sieťach zdieľate nádherné fotky z dovolenky môžete tak nechtiac poslať správu lupičov, že váš domov je bez dohľadu. Pozvánka na nechcenú návštevu vášho domova je poslaná.

Zdieľaním osobných údajov na sociálnych sieťach uľahčuje prácu podvodníkom, ktorí ich potom môžu zneužiť proti vám. Stále existujú spôsoby ako sa dostať k vaším osobným údajov, ale útočníkom by ste nemali cestu zľahčovať.

Jednoduché triky

Existujú aj jednoduché triky, ktoré vás môžu aspoň čiastočne ochrániť pred hrozbami internetu. Väčšina prehliadačov má nejakú formu súkromného režimu alebo súkromného prehliadania. Okrem toho, že sa neukladá vaša história v prehliadači, tak skrývate niektoré údaje aj pred navštívenými webovými stránkami.

Vyšším levelom ochrany je potom používanie virtuálnej privátnej siete (VPN), ktorá môže pomôcť ochrániť vaše online aktivity pred zvedavými očami. VPN môžete napríklad jednoducho aktivovať v prehliadači Opera. Skryjete tak svoje aktivity na internete a navštívené webové stránky nedokážu získať niektoré vaše údaje.

Len začiatok

Bezpečné používanie internetu vyžaduje neustálu ostražitosť a ochotu vzdelávať sa o nových hrozbách. Udržiavaním aktuálneho povedomia o bezpečnostných hrozbách môžete značne zvýšiť svoju ochranu online. Pamätajte, že kybernetická bezpečnosť je neustály proces, nie jednorazová úloha.

Znamená to, že na jednotlivé hrozby a nástrahy internetu sa pozrieme bližšie. Pozrieme sa aj na to ako sa ochrániť pred hrozbami internetu a nie vždy to znamená len škodlivý software. Na vzostupe je sociálne inžinierstvo, ktoré vás môže stáť viac ako len ukradnuté osobné údaje. V nasledujúcich týždňoch sa detailnejšie pozrieme na hrozby internetu a ochranu pred nimi.

Milan Šedivý

Technológiám som sa začal venovať už takmer pred dvadsiatimi rokmi. Smartfóny, tablety, počítače sú mojím svetom. Po desiatich rokoch som sa v roku 2024 rozhodol oživiť portál TechArena.sk. Dôvody som mal dva – iné slovenské technologické weby sa stali technologickým bulvárom a takmer všade po vás chcú predplatné alebo vás otravuje záplava reklamy. V tom je však TechArena.sk iná. Reklamy je minimum a predplatné nemáme ani ho neplánujeme zaviesť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články

Back to top button