AppleBiznisSprávyVýrobcovia
Dôležitý

Apple čelí v USA žalobe, ktorá môže zmeniť jeho biznis model

Na domácej pôde čelí Apple žalobe zo strany federálnej vlády, ktorá na konci dňa môže znamenať zmenu biznis modelu Apple.

Apple v posledných mesiacoch nemá na ružiach ustlané. Teda skôr na ružiach ustlané má, pretože sa na neho hrnie jedna žaloba a vyšetrovanie za druhým. Apple vyšetruje Európska komisia a teraz sa proti nemu zasiahla aj americká federálna vláda.

Podobné výhrady

Apple sa v Európskej únii musel podriadiť novej legislatíve DMA, ktorá mu prikázala otvoriť jeho platformy aj pre jeho konkurenciu. Znamená to, že na iOS mieria aj prvé alternatívne obchody s aplikáciami a povolené budú musieť byť aj aplikácie stiahnuté z webu.

Nebol by to však Apple keby vývojárom nehádzal polená pod nohy a čím viac sa dolámu, tým lepšie pre Apple. Takže aj z webových aplikácií aj alternatívne obchody s aplikáciami mu budú musieť odvádzať časť zisku. Treba dodať, že Apple v tom nie je sám a aj Google pri Androide vyberá nemalý bakšiš.

Lenže tieto praktiky sa nepáčia Európskej komisii a trpezlivosť so správaním Apple došla už aj na domácej pôde. Americká federálna vláda podala žalobu na Apple, ktorej cieľom je dostať Apple na kolená. Americkej vláde prekážajú rovnaké nekalé obchodné praktiky ako Európskej komisii. Ak by federálna americká vláda uspela, Apple bude musieť zrejme zmeniť svoj biznis model.

Marí inovácie

Federálni prokurátori podali na Apple žalobu a Apple sa bude musieť zodpovedať napríklad aj z obvinenia z obmedzovania hospodárskej súťaže. Apple sa bude musieť zodpovedať aj z obmedzenia inovácií a využitia svojej moci pri distribúcii aplikácií a hier.

„Tento spor je o oslobodení trhov so smartfónmi od protisúťažného a vylučujúceho správania spoločnosti Apple a o obnovení hospodárskej súťaže s cieľom znížiť ceny smartfónov pre spotrebiteľov, znížiť poplatky pre vývojárov a zachovať inovácie pre budúcnosť,“

uvádza sa v žalobe podanej na súde v New Jersey.

Apple čelí v žalobe aj kritike, že bráni prepojeniu posielania správ pomoc RCS správ. Apple sa stále drží svojho riešenia v podobe iMessage a stále nepodporuje RCS správy. Tie podporuje konkurenčná platforma Android. V poslednej dobe sa obe služby začali viac zbližovať a do RCS správ pribudli niektoré funkcie z iMessage. Aj to môže naznačovať možnú budúcu podporu RCS správ v iMessage.

Vyhrá vláda alebo Apple?

Apple sa už v Európskej únii aspoň čiastočne musel podriadiť legislatíve DMA a jeho systémy musel otvoriť aj konkurencii. Apple však platformu neotvoril dobrovoľne a nové podmienky sú pre vývojárov prakticky likvidačné.

Bude zaujímavé sledovať ako sa bude celá kauza v USA vyvíjať. Ak federálna vláda vyhrá bude to Apple znamenať citeľný zásah do jeho biznis modelu. Firma sa stále viac spolieha na výnos zo služieb a teda aj so sprostredkovania predaja aplikácii a hier. Otvorenie systému môže znamenať ročné výpadky aj na úrovni niekoľko miliárd dolárov.

Apple sa prehry nebojí

To môže paradoxne spôsobiť nárast cien zariadení alebo zavedenie nových alebo zvýšenie existujúcich poplatkov. Apple aj minulý rok zvyšoval ceny viacerých predplatných a môže tak urobiť aj v prípade, ak príde o bakšiš z App Store. Z vyjadrenia Apple je však jasné, že zo žaloby si právnici Apple vrásky na čele rozhodne nerobia.

„V spoločnosti Apple každý deň inovujeme, aby sme vytvárali technológie, ktoré si ľudia obľúbia – navrhujeme produkty, ktoré spolu bez problémov spolupracujú, chránia súkromie a bezpečnosť ľudí a vytvárajú pre našich užívateľov kúzelné zážitky. Tento súdny proces ohrozuje to, kým sme, a zásady, ktoré odlišujú produkty Apple na ostro konkurenčných trhoch,“

uviedol Apple v stanovisku pre agentúru Bloomberg.
Cez
macrumors.com
Zdroj
Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články

Back to top button